De voorhuid (voorhuid) van de penis
- Voorhuid (voorhuid) bestaat uit twee huidlagen
- Buitenblad: omringt de penis
- Binnenblad: slijmvlies met secretievorming
- Voorhuid frenulum (frenulum) = huidplooi aan de onderkant van de penis, trekt de voorhuid terug tijdens erectie zodat de eikel bloot komt te liggen
- zintuiglijk gevoelig
- Smegma: vormt zich onder de voorhuid bij gebrek aan hygiëne : risico op ziekte
- Besnijdenis : (gedeeltelijke) verwijdering van de voorhuid: verminderde gevoeligheid van de eikel; hygiënisch mogelijk voordelig
De voorhuid (voorhuid) - zinloos voor de penis?
De voorhuid of voorhuid kan worden omschreven als de natuurlijke beschermkap van de mannelijke eikel. Het feit is dat je kunt leven zonder amandelen, appendix en ook zonder voorhuid. Maar het is ook een feit dat de natuur de mens niet uit pure creativiteit de voorhuid heeft gegeven en dat deze in de loop van de evolutie niet is verdwenen, maar eerder een doel heeft nagestreefd - wat de vraag doet rijzen naar de zin of onzin van besnijdenis .
Anatomie van de voorhuid
De voorhuid bestaat uit twee huidlagen, soms de binnenste en buitenste voorhuid genoemd, soms de binnenste laag en de buitenste laag. Het buitenste vel is als de buitenste huid die de penis omringt. Het binnenblad is een slijmvlies waarvan de klieren een afscheiding produceren. Dit "voorhuidvet" houdt de eikel vochtig en behoudt de zachtheid en gevoeligheid van de huid.
De "geribbelde band" of "Taylor's band" wordt gezien als de verbinding tussen de binnen- en buitenvoorhuid, d.w.z. gelegen op de overgang tussen de buitenhuid en het slijmvlies. Het werd voor het eerst beschreven door de Canadese patholoog John R. Taylor op een internationaal symposium over besnijdenis in 1991. Wanneer de penis slap is, trekt deze band samen om de opening van de voorhuid zo klein mogelijk te houden. Vanwege de elasticiteit zorgt de "geribbelde band" ervoor dat de voorhuid tijdens de erectie naar achteren schuift en de eikel blootlegt.
De frenulum is een huidplooi aan de onderkant van de penis tussen de eikel en de binnenste voorhuid of binnenbekleding. Tijdens een erectie trekt het automatisch de voorhuid terug om de eikel bloot te leggen. Bij overdreven gewelddadige geslachtsgemeenschap, vooral als de vrouwelijke vagina of de anus van de partner ook droog is, kan het frenulum van de voorhuid scheuren. Dit ongeval leidt tot hevige bloedingen, maar de uroloog kan het frenulum weer aan elkaar naaien zodat er geen blijvende schade te vrezen valt. Het frenulum zelf maakt deel uit van de voorhuidhechting (raphe preputii), een adhesielijn die overgaat in de penishechting. Het is meestal herkenbaar als een donkerder getinte huidstreep. Het uiterlijk van de voorhuid is genetisch bepaald en varieert sterk. Bij sommige mannen bedekt de voorhuid alleen het onderste deel van de eikel, waardoor het bovenste deel zichtbaar blijft. In andere gevallen bedekt de voorhuid de eikel volledig en vormt een soort vooruitstekende "proboscis". Deze verschillen zijn volkomen normaal.
Problemen met de penis door de voorhuid
In de eerste levensjaren is de binnenste voorhuid meestal vastgelijmd aan de eikel. Deze bevinding is normaal; in de overgrote meerderheid van de gevallen verdwijnt deze verkleving in de puberteit. Pogingen om de voorhuid met veel moeite terug te duwen zijn hier dus het echte probleem. Ongeveer tien procent van de jongens heeft een vernauwing van de voorhuid (phimosis), waardoor de voorhuid niet of onvoldoende over de eikel kan worden teruggeduwd. Deze phimosis kan soms worden behandeld met conservatieve middelen zoals zalven.In ernstige gevallen is chirurgische verwijdering van de voorhuid noodzakelijk, d.w.z. besnijdenis of besnijdenis. Het voorhuidvet, de smegma, kan bij gebrek aan hygiëne een broedplaats worden voor bacteriën. Het is duidelijk dat mannen met een vernauwde voorhuid speciale problemen hebben met penishygiëne, wat ook herhaaldelijk wordt aangehaald als een van de argumenten voor besnijdenis.
De voorhuid - een gevoelig deel van de penis
Maar waarom heeft de natuur de moeite genomen om mannen toe te staan een voorhuid te laten groeien als een groot aantal mannen deze om individuele of religieuze redenen laat verwijderen zonder een voorhuidvernauwing?
Twee functies zijn al genoemd: de voorhuid beschermt de eikel en daarmee de urethra tegen verwondingen en wrijving en scheidt een "verzorgingsproduct" af voor de huid van de eikel om deze zacht te houden. De voorhuid zorgt ook voor een soort huidtoevoer voor de verlenging van de penis tijdens de fysieke groei. Bovendien is de voorhuid een van de meest gevoelige, d.w.z. erotisch ontvankelijke delen van het mannelijk lichaam. Volgens medisch onderzoek zouden de vijf meest prikkelbare zones van de penis zich daar bevinden. De voorhuid is bedekt met tal van "Meissner's voelsprieten", die bijvoorbeeld ook op de vingertoppen te vinden zijn. Dit alleen al verklaart de enorme ontvankelijkheid van de voorhuid voor rekimpulsen. De beweging van de teruggerolde voorhuid, bijvoorbeeld in de vagina, verhoogt het seksuele genot voor beide partners en vermindert de wrijving die kan ontstaan. Bovendien is de voorhuid een door de natuur gecreëerd "seksspeeltje", zowel bij het vrijen als bij masturbatie.
Vanuit urologisch oogpunt is het volkomen logisch om uw voorhuid te behouden, op voorwaarde dat er geen medische aandoeningen aan verbonden zijn. Mocht er ooit een probleem zijn met de plasbuis, dan kan optimaal een nieuwe plasbuis worden geconstrueerd uit de voorhuid.
Voorhuid: behouden of besnijden?
Als men de argumenten die voor de besnijdenis worden aangevoerd, vergelijkt met de argumenten die het bestaan van een voorhuid als uiterst verstandig verdedigen, ziet men een duidelijk spiegelend effect. Aan de ene kant wordt de lagere gevoeligheid van de eikel als positief gepresenteerd, de vergelijking is: lagere prikkelbaarheid staat gelijk aan langere actie tot ejaculatie gelijk staat aan grotere tevredenheid. Voor de vrouw moet men toevoegen. De tegenovergestelde positie is: bij de besnijdenis verliest een man een aanzienlijk deel van zijn erotische ontvankelijkheid - omdat een gevoelig gebied met de voorhuid wordt weggesneden en ten tweede omdat de eikel minder gevoelig wordt door verhoogde wrijving en uitdroging. Daarnaast worden studies aangehaald die moeten bewijzen dat er voor vrouwen wat seksuele bevrediging betreft geen waarneembaar verschil is tussen een onbesneden en een besneden seksuele partner.
Telt het gezondheidsargument mee voor besnijdenis? Met adequate penishygiëne verdwijnt het statistische gezondheidsvoordeel van besneden mannen. De aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over besnijdenis kan zinvol zijn in Afrika, waar condoomgebruik om sociale redenen moeilijker te handhaven is. Feit blijft echter dat alleen condooms een relatief hoge mate van bescherming bieden tegen infectie met hiv en dat besnijdenis geen enkel effect heeft op alle andere seksueel overdraagbare aandoeningen.
Uiteindelijk blijft in hoogontwikkelde geïndustrialiseerde landen het esthetische argument voor of tegen het verwijderen van de voorhuid over. Sommige mensen denken dat een besneden penis meer esthetisch is, maar dat is een kwestie van smaak. Zoals zoveel op het gebied van seksualiteit.
Daarom wordt hier niet verder ingegaan op de mogelijkheid om de voorhuid als ruimte voor een tatoeage te gebruiken.